Η γιορτή του πατέρα έχει θεσπιστεί να γιορτάζεται κάθε χρόνο την τρίτη Κυριακή του Ιουνίου.

Για το 2022, η γιορτή του πατέρα είναι στις 22 Ιουνίου.

Στην Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία γιορτάζεται στις 19 Μαρτίου, ημέρα εορτασμού του Αγίου Ιωσήφ από την Καθολική εκκλησία. Στην Αυστραλία, η Ημέρα του Πατέρα, γιορτάζεται την πρώτη Κυριακή της άνοιξης, δηλαδή την πρώτη Κυριακή του Σεπτεμβρίου όπου είναι οι απαρχές της άνοιξης για το νότιο ημισφαίριο.

Ο εορτασμός της ξεκίνησε στις 5 Ιουλίου του 1908 στη Δυτική Βιρτζίνια από τη Γκρέις Γκόλντεν Κλέιτον, η οποία θέλησε να τιμήσει τη μνήμη 120 πατεράδων που έναν χρόνο πριν είχαν χάσει τη ζωή τους σε ορυχείο στο Μόνογκα.

Παρά το γεγονός όμως της διεξαγωγής του εορτασμού το 1908, τα εύσημα για την καθιέρωση της Ημέρας του Πατέρα πήγαν στη Σονόρα Ντοντ, η οποία εμπνευσμένη από την Ημέρα της Μητέρας και θέλοντας να τιμήσει το βετεράνο πατέρα, ο οποίος ανέθρεψε μόνος του την ίδια και τα πέντε αδέρφια της, διοργάνωσε το 1910 στην Ουάσιγκτον μια ξεχωριστή μέρα εορτασμού για τους πατεράδες παγκοσμίως.

Το 1972, η γιορτή οριστικοποιήθηκε, από το αμερικανικό Κογκρέσο και τον πρόεδρο Ρίτσαρντ Νίξον, ως μόνιμη εθνική εορτή των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

 

Γι’ αυτό κι εγώ σ’ εσένα, μπαμπάκα μου, και σ’ εσένα, πατέρα των παιδιών μου, οφείλω και λέω ένα μεγάλο «Ευχαριστώ» για όλα αυτά που αγωνίζεστε για να προσφέρετε στα παιδιά σας με μόνο αντάλλαγμα την υπερηφάνεια που νιώθετε για τα κατορθώματά τους.

«Δεν υπάρχει ντροπή στον φόβο, μου είπε ο πατέρας μου. Αυτό που έχει σημασία είναι πώς τον αντιμετωπίζουμε.»
– Από το βιβλίο «Σύγκρουση Βασιλέων» του George R. Martin

«Πιστεύω ότι αυτό που γινόμαστε εξαρτάται από το τι μας διδάσκουν οι πατεράδες μας σε παράξενες στιγμές, όταν δεν προσπαθούν να μας διδάξουν. Διομορφωνόμαστε μέσα από μικρά απομεινάρια σοφίας.»
– Από το βιβλίο «Το εκκρεμές του Φουκώ» του Umberto Eco