Πραματέλια

Ο Λαγός μας ο Πασχάλης

Πώς αποκτήσαμε την ιδέα ότι ένα κουνέλι έρχεται γύρω και βάζει χρωματιστά αυγά την άνοιξη; Ο χαρακτήρας του  λαγουδάκι του Πάσχα”  εμφανίστηκε για πρώτη φορά στα γερμανικά γραπτά του 16ου αιώνα, σύμφωνα με τα οποία τα καλά παιδιά, θα ανταμειφθούν με χρωματιστά αυγά που άφησαν το βράδυ και με ένα λαγό του Πάσχα.

Η ιστορία του πασχαλινού λαγού. Οι Ολλανδοί θεωρούν ότι είναι ο Αη Βασίλης του Πάσχα. Είναι αρκετά γνωστό ότι οι παραδόσεις του Πάσχα γεννήθηκαν από ένα μείγμα πολλών διαφορετικών  δοξασιών και παραδόσεων από διαφορετικούς πολιτισμούς. Το πασχαλινό λαγουδάκι είναι μια απαραίτητη παρουσία των εορταστικών ημερών και υπάρχουν διάφορες εκδοχές για την προέλευσή της. Τόσο το αυγό όσο τα κουνέλια και οι λαγοί είναι σύμβολα γονιμότητας.

Τα κουνέλια, οι λαγοί, είναι μικρά θηλαστικά που κατοικούν σχεδόν σε κάθε γωνιά του πλανήτη μας.

Σίγουρα όμως υπάρχει ένα βαθύτερο νόημα σε αυτό το υπέροχο ζώο, αφού είχε και εξακολουθεί να υπάρχει, ως σύμβολο σε διάφορους πολιτισμούς σε όλο τον κόσμο

Οι κύριες έννοιες αυτού του ζώου έχουν να κάνουν με θέματα όπως η αφθονία, η άνεση, η ευαλωτότητα, η γονιμότητα, η επιθυμία και η αναπαραγωγή. … Για τον ίδιο λόγο, το κουνέλι είναι ένα τέλειο σύμβολο γονιμότητας και άνοιξης: μια νέα ζωή, νέα ξεκινήματα, ανάπτυξη.

Στη Βίβλο υπάρχει ένας στίχος που προσπαθεί να μας διδάξει μέσα από τον τρόπο ζωής των κουνελιών. Η συνήθεια του να στέκεται ανάμεσα στους βράχους αναφέρεται στον 103ο ΨΑΛΜΟΣ « Όρη τα υψηλά ταις ελάφοις, πέτρα καταφυγή τοις λαγωοίς.»

Τα κουνέλια είναι ένα από τα ζώα «φυλαχτό». Θεωρείται ότι συνήθως φέρνουν καλή τύχη στους ανθρώπους που ζουν μαζί τους, που τα φροντίζουν και τα περιποιούνται. … Ο συμβολισμός σε σχέση με το κουνέλι πάει παραπέρα. Η άνεση, η αφθονία, η ευημερία και οι ευχές συνδέονται επίσης με αυτά τα όμορφα όντα.

Το ζώδιο του κουνελιού ή του λαγού (όπως είναι γνωστό στην κινεζική μυθολογία) είναι, σύμφωνα με την κινεζική αστρολογία, έμβλημα μακροζωίας. Σε αυτή την περίπτωση το Κουνέλι συμβολίζει τη χάρη, τους καλούς τρόπους, τις σωστές συμβουλές, την καλοσύνη και την ευαισθησία.

Η εαρινή ισημερία, ή η Ostara , είναι μια εποχή για τη γονιμότητα και τη σπορά των σπόρων, και έτσι η γονιμότητα της φύσης πηγαίνει λίγο τρελή. Το κουνέλι – για καλό λόγο – συχνά συνδέεται με τη μαγεία της γονιμότητας και τη σεξουαλική ενέργεια.

Αυτός ο μύθος έγινε μέρος της αμερικανικής λαογραφίας τον 18ο αιώνα, όταν οι γερμανοί μετανάστες εγκαταστάθηκαν στις ανατολικές ΗΠΑ.

Ο δικός μας Πασχάλης λοιπόν, σας εύχεται καλή τύχη, αφθονία στις θετικές σας σκέψεις, άνοιξη στη ζωή σας και ειρήνη στον Πλανήτη Γη.

Καλό Πάσχα

Εγγραφή

Please select all the ways you would like to hear from us

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Τα προσωπικά σας δεδομένα θα χρησιμοποιηθούν για την υποστήριξη της εμπειρίας σας σε αυτόν τον ιστότοπο, για τη διαχείριση της πρόσβασης στον λογαριασμό σας και για άλλους σκοπούς που περιγράφονται στο πολιτική απορρήτου.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.